systemisch werken

We zijn allemaal onderdeel van een systeem. Een familiesysteem, de hockeyclub, je team op het werk, systemen zijn overal. En ze staan nooit uit. Systemisch werken houdt in dat je dynamieken onderzoekt. Zonder verwachting van uitkomst, open voor antwoord zijn, voor dat wat gezien wil worden. Want je mag erop vertrouwen dat het letterlijk zichtbaar wordt, dat wat jij voelt. En hoogstwaarschijnlijk niet wilt voelen.

Het alwetende kwantumveld is een groot natuurkundig wonder waarop alle oerwetten van de wetenschap zijn gebaseerd. Dit veld is de bedding voor het systemisch werken. Heel kort gezegd kunnen we ons buitengesloten voelen, ons achtergesteld voelen of ons oververantwoordelijk voelen. De kans is groot dat we dan niet op de juiste plek staan in het systeem. Het is zogezegd een rommeltje. En dat geeft chaos, in gevoel en gedrag maar ook in de onderstroom.

We leven in de bovenstroom. In het bewustzijn. Maar we voelen tegelijkertijd ook alles in de onderstroom. Instinctief weet je wat er ‘van je verwacht wordt’ binnen het systeem. En je weet daarnaast exact wat je liever achterwege laat, wil je bij het systeem willen blijven horen. En daar zit het hekele punt: je kunt je familie niet verlaten. Je relatie of een vriendschap, een functie op het werk? Die wel. Maar je familie kan er niet niet zijn. Zelfs als je alle contact in de bovenstroom verbreekt zal de onderstroom zich daar niets van aantrekken.

Systemisch coachen of opstellen is een prachtige methode om je eigen plek te onderzoeken. Zodat je moeiteloosheid ervaart en je gevoed voelt. Ook voor kinderen is het een feest om te graaien in de ‘poppetjesbak’. In een opstelling representeren de voorwerpen op tafel het systeem. En dat is soms angstaanjagend nauwkeurig zichtbaar en voelbaar. Het kwantumveld liegt niet, oordeelt niet en bemoeit zich niet. Zo kun je alles wat je draagt wat niet van jou is teruggeven aan de rechtmatige eigenaar en jezelf bevrijden van alles wat op je drukt. Een tafelopstelling of opstelling met vloerankers kan tot ongeveer 60 minuten duren.

© 2023 Praktijk voor jou en nei

Toestemming | Privacy | Algemene Voorwaarden