“ret jezelf”

In het kort
De klassieke cognitieve gedragstherapie (meest gebruikte therapie ter wereld) hanteert de formule A = C ofwel Aanleiding is Consequentie. Albert Ellis deed een waardevolle toevoeging: A + B = C ofwel Aanleiding plus Bril is Consequentie. Bril staat dus voor jouw perceptie, waarheid, referentiekader en wat je daarbij voelt. Zo werd de ret-therapie geboren. Ik heb in 2020 de opleiding tot ret-therapeut behaald die ik als zeer waardevol heb ervaren.

Dr. Jan Verhulst ontwikkelde de ret-test. Hij is klinisch psycholoog en gespecialiseerd in Rationele Emotieve Therapie. De test is opgebouwd uit items die zijn afgeleid van de irrationele ideeën zoals grondlegger Albert Ellis die geformuleerd heeft. Er zijn acht categorieën die in deze test worden getoetst: rationaliteit, negatief zelfbeeld, faalangst, behoefte aan goedkeuring, frustratietolerantie, behoefte aan respect, negatief beeld van anderen, afhankelijkheid/ machteloosheid.

Het woord ‘test’ wil niet zeggen dat je kunt zakken maar is een aanduiding dat er gewerkt wordt met een score t.b.v. toetsing. Hoe rationeel, dan wel irrationeel denk je? De uitslag kan verrassend of confronterend zijn. Een logische ingang voor een traject omdat het gedrag en klachten uitwijst. Maar ook zonder een traject biedt de test prachtige inzichten die waardevol kunnen zijn. Daarom is de test ook los te boeken. Je ontvangt dan een analyse van de uitslag. De test is niet moeilijk maar ik raad je aan er de tijd voor te nemen.

© 2023 Praktijk voor jou en nei

Toestemming | Privacy | Algemene Voorwaarden