Over B tot Z

Ik help door je te laten inzien en te laten doorzien dat jij bepaalt hoe je je voelt. Dat je niet verder komt met afhankelijkheid en goedkeuring van anderen. Een gezond, (jong)volwassen, autonoom leven creëer je zelf. Dat is onze verantwoordelijkheid. Daarin schuilt ons mens-zijn.

Het verschil tussen gelijk willen of vrede willen. Het verschil tussen een reden bedenken om een patroon of overtuiging in stand te houden of een authentiek, nooit afnemend vuur te volgen. Ik laat je zien dat controle een illusie is. Die buiten jouw hoofd niet bestaat. Dat je je gedachten niet bent. Dat het stemmetje in je hoofd niet jouw stem is.

Ik haal je uit het verzet, zodat je weer wind mee ervaart. Ik leer je om zonder verwachting van uitkomst te leven. Want dat is geen leven. Dat is iets wat we bedacht hebben met zijn allen. Leven is beleven en dat is iets anders dan bestaan.

Hiervoor put ik uit mijn eigen ervaring en intuïtie, aangevuld met technieken uit de RET-therapie (Rationele en Emotieve Therapie) van Albert Ellis. Kort gezegd stelt hij dat de bril waardoor we onze gedachten en emoties ervaren vaak bepalend zijn voor ons gevoel. Zo werk ik met de RET-test als ingang voor een traject. Zit je pijn in het verleden dan werk ik graag met Imaginatie. Deze benadering laat je zien dat iedereen zijn of haar hoogste bod heeft gegeven in een pijnlijke situatie. Het is helemaal gestoeld op het hier-en-nu en werkt ongelooflijk (blijvend!) helend. Soms gebruik ik elementen uit NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) voor de juiste afstemming of maak ik gebruik van Clearing. Clearing kan waardevol zijn als je een bepaald hoofdstuk maar niet kunt afsluiten of ontladen. En het grote voordeel is dat je niet over de pijn hoeft te praten.

Ben je juist wel een prater en heb je dringend antwoord nodig op vragen, dan daag ik je juist uit ze allemaal te stellen en zal ik uit al mijn bronnen putten om je het verband te laten zien tussen bepaalde zaken.

Jij bent als mens onderdeel van een systeem. Binnen je familie of gezin, het werk, je vriendenkring bijvoorbeeld. Hier spelen patronen, DNA, verwachtingen en (overgenomen) emoties een rol. Het kan waardevol zijn dit mee te nemen in de sessies. Ons brein, hart en het zenuwstelsel hebben namelijk ontelbare verbindingen gelegd en je wint het niet van je lijf zonder te doorzien wat er aan ten grondslag ligt. Door uit te zoomen naar wie je werkelijk bent zien, voelen en ervaren we wat we te dragen hebben en wat we zijn gaan dragen in de loop van de tijd.

Na opleidingen in RET, NLP, Clearing en diverse cursussen volg ik momenteel de NEI-opleiding bij Jolanda Vleugel. Dit staat voor Neuro Emotionele Integratie. Je slaat een brug tussen de linker- en de rechterhersenhelft. Een fantastisch tool om onverwerkte lading/emoties op te sporen. Onverwerkte ervaringen zorgen voor verzwakking van de energie leiden dus naar een uitgeput immuunsysteem. Mijn kennis wordt regelmatig uitgebreid en getoetst totdat ik als volwaardig NEI-therapeut via deze weg mag helpen.